2 Mayıs 2016 Pazartesi

Breda'da İlk Ay

Şimdi ise, uzun bir maratonun ardından yeni evinize gelmenizin heyecanıyla, sizi ilk ayınızda bekleyen şeylere bir göz atalım.

Ulaşım

Size vereceğim ilk tavsiye mutlaka bisiklet kullanmayı bilerek gelin buraya çünkü hayat sadece bisikletten ibaret. Toplu taşımalar oldukça pahalı olduğu için hem sağlıklı bir hayat hem de para tasarrufu için buraya gelir gelmez ikinci el bir bisiklet almanızı tavsiye ediyorum. Fiyatları €50-100 arası değişiyor, Facebook sayfalarında ya da bisiklet tamircilerinde bulabilirsiniz. Ben bisikletimi aşağıda kartını gördüğümüz ikinci el bisikletçiden €60 almıştım biraz pazarlıkla uygun fiyata alabilirsiniz. Bisikletler için kimi zaman ayrı bir yol olarak kimi zaman ise ayrı bir şerit olarak yollar var bu yüzden bisikletinizle her yere ulaşım sağlayabilirsiniz. Sistem son derece oturmuş size ait kendi trafik lambalarınız var ve tekeriniz yola temas ettiği an geçiş üstünlüğüne sahip olduğunuz için bütün taşıtlar durmak zorunda ve duruyorlar da.  Okulunuza, markete, merkeze her yere bisikletle gitmeye hazır olun bisikletiniz hayatınızın önemli bir parçası haline gelecek. Kalacağınız yeri seçerken okulunuza, marketlere ve şehir merkezine olan uzaklığa dikkat etmeyi unutmayın.














Market Seçimi
Hollanda da yaygın olan süper marketler ve özellikleri:
Albert Heijn: Hollanda’nın en büyük ve müşteri memnuniyetine en değer veren marketi. Ürünler kaliteli ve lezzetli fakat fiyat olarak da en pahalı market. Özellikle meyve ve sebze seçimleri için tavsiye ederim diğer marketlerle arasında çok büyük tat farkı var.
Jumbo: Jumbo AH kadar olmasa da kaliteli diyebileceğiniz ürünleri satan bir market, ikinci sıraya koymamın nedeni ise içerisinde Türk standı var küçük de olsa Ankara, Duru gibi markalarla makarna, pirinç, bulgur alabilir hatta Uludağ, Kızılay gibi içecekleri de görebilirsiniz
Aldi: Aldi Hollanda’da bilinen en ucuz market olmakla beraber, temel gıda ürünlerini buradan almamanızı ya da dikkat etmenizi tavsiye ederim hem tat olarak çok iyi değiller hem de çok çabuk bozuluyorlar.
Kruidvat: Değişik bir market olan Kruidvat’ta değişik bir satış politikası izleniyor ve gıda yerine daha çok şampuan, parfüm, deterjan ya da oyuncak ve tabak,çatal gibi ürünlere ağırlık veriyorlar. Diğer mağazalarla kıyasladığınızda özellikle ev ürünlerinde daha ucuz oluyor o yüzden deterjan şampuan gibi şeylerinizi buradan almanızı öneririm

Hollanda’nın en ikinci en büyük etnik grubu Türkler olduğu için, civarda pek çok Türk ya da Arap marketi de bulmak mümkün. Örneğin Breda’da 2 tane Türk fırını ve pek çok da Türk marketi var fakat size tavsiyem değişik lezzetler tatmanız.


Ev Düzeni

Her şeyi hallettiniz şimdi sıra ev yaşantısına geldi. Eğer normalde beraber yaşayan insanların yanına gitmiyor, benim gibi Erasmus öğrencileri ile eve çıkıyorsanız, ev kurallarını konuşmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Altın kural herkes kendi şeylerini temizlemeli ve ortak alanlar temiz kullanılmalı. Daha sonra temizlik bölümü yapmanızı tavsiye ederim aksi taktirde kim nereyi ne zaman temizleyecek gibi bir kaos çıkıyor. Ev için yaptığınız ortak alışverişlerde parayı bölüşün, bu hafta ben alıyım haftaya sen de diyebilirsiniz fakat bir süre sonra işler çığırından çıkıyor ve unutuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder